Voorproefje trailseizoen 2016

logos trail5Op Facebook zie ik met grote regelmaat prachtige foto’s langskomen van mede trailers. Om maar te zwijgen over foto’s van bijvoorbeeld Philipp Reiter of Jordi Saragossa. Daarop zie je beleving, prachtige singletrails en vergezichten. En dan denk ik, daar wil ik ook lopen!

Maar tegelijkertijd denk ik aan de kosten, de reisafstand, de datum en niet op zijn minst de loopafstand. Het liefst loop ik ze allemaal, maar ik weet ook dat dat teveel is in een keer.

In 2015 heb ik voor het eerst trails in het buitenland gelopen. Dit waren de de Zugspitz Basetrail XL en de Trail des Fantômes. Ik heb daarmee mijn eerste ervaringen opgedaan in wat meer serieuze hoogtemeters. Dit is mij zo goed bevallen dat ik in 2016 meer trails in het buitenland wil lopen.

Maar dan, waar begin je?

Stap 1. Verzamelen van trails die me vet lijken

Er zijn prima lijsten met trails te vinden op internet. Ik heb onder andere gekeken naar trail-running.nl/trail-kalender en runthealps.com/races/. Daarnaast komen er geregeld suggesties langs op de traillopers/loopsters groep op Facebook. Het is niet moeilijk om voor ieder weekend een race te vinden.

Aangezien dat iets teveel van het goede zou worden heb ik wat criteria gehanteerd. Ik loop bijvoorbeeld geen wedstrijden meer onder de 30km. Ik heb nog geen ultra gelopen dus qua bovengrens houd ik een discutabele 60km aan. Verder beperk ik me tot Europa.

Stap 2. Verdelen van trails in de maanden waarin ze gehouden worden

Hoe graag ik ook veel trails wil lopen, ik kan niet ineens meerdere ultra’s met veel hoogtemeters in korte tijd lopen. Er is ook nog zoiets als hersteltijd. De ene keer zal ik langer nodig hebben dan de andere, maar hersteltijd moet je pakken.

En dan kom je erachter dat de maanden juni, juli en augustus trail-hoogseizoen zijn. De meeste wedstrijden vallen in deze periode. Wederom keuzes maken dus.

Stap 3. Afstanden en hoogtemeters toevoegen

En dat brengt me op het derde punt. Afstand wordt relatief naarmate er meer hoogtemeters inzitten. In 2015 zaten er steeds twee maanden tussen mijn races, maar dat bleek wel erg voorzichtig. In 2016 probeer ik meer races te lopen en daarbij rekening houdend met hersteltijd.

Mijn simpele redenatie is: hoe meer hoogtemeters, hoe zwaarder, hoe meer hersteltijd ik nodig heb. Handig voor het plannen.

Stap 4. Inschrijvingscondities achterhalen

Ik kan heel veel op papier zetten, maar ik moet me natuurlijk wel daadwerkelijk inschrijven. Voor de meeste trails op mijn lijst start de inschrijving ergens in oktober / november 2015. Daarbij zitten een paar trails waarvan de inschrijving erg snel vol is, dus heb ik alvast reminders in mijn agenda gezet.

Mijn opzet in Excel ziet er dan zo uit:

calendar2016

 

Stap 5. Trails kiezen en plannen daarop aanpassen.

Ik ben er bijna uit over welke races ik in 2016 wil gaan lopen. Er is nog wel het een ander dat ik moet afstemmen. Ik denk bijvoorbeeld aan de zomervakantie. Maar ook de vraag of Annemarie meegaat naar de trails of dat ik alleen ga.

De (voorlopige) plannen zijn:

Maart:
download (2)

Sallandtrail, 50km D+525
Nijverdal is jaarlijks het decor voor de Sallandtrail. Nijverdal is tevens mijn geboortedorp.

Traditioneel trap ik het trailseizoen daar af. In 2016 wil ik daar mijn eerste ultra trail lopen, de 50km.


April:

transvulcania

Transvulcania, 44km D+4900
Na afgelopen jaar prachtige beelden gezien te hebben van deze wedstrijd staat ie hoop op mijn verlanglijst. Het parcours is zeer pittig gezien het aantal hoogtemeters van bijna 5000.

mallorca

Wellicht ga ik in april de Trail Mallorca lopen in plaats van de Transvulcania. Deze is 44km met D+ 1424. Even kijken hoe het loopt.


Juni:

dolomiti

Dolomiti Extreme Trail, 53km D+3800
Een aantal jaren geleden ben ik eens in de Dolomiten geweest, maar toen liep ik nog niet hard. Ik ga er graag weer eens heen om in die indrukwekkende omgeving te rennen.


Juli:
logo

Eiger Ultratrail, 51km D+3100
Deze stond eigenlijk in 2015 al op mijn lijst, maar ik durfde het toen nog niet aan. De afstand leek mij te hoog gegrepen. Bovendien zou ik in juni 2015 mijn eerste bergtrail lopen en het was nog afwachten hoe dat zou bevallen.
Achteraf gezien had ik het gewoon moeten doen. Nieuwe poging in 2016 dus.

Ik ben van plan om de aanloop naar de E51 samen met MST te doen. Lijkt me heel gaaf om samen met een groep naar deze race toe te werken en te leven.


Augustus:

images2

Sierre-Zinal, 31km D+2200
Als er één iconische race in Zwitserland is, dan is het wel deze. Het enthousiasme van de toeschouwers langs de hele trail is uniek en veelgeprezen. De afstand is behapbaar maar kent wel een aardig aantal hoogtemeters. Jaarlijks doen er vele topatleten van over de wereld mee naast de grote groep enthousiaste trailers. Er zijn dan ook twee startgroepen, de amateurs en de professionals. Je kunt kiezen in welke groep je start en afhankelijk van je keuze start je in het donker.

Hoe gaaf is het om eerst zelf deze race te finishen om later toppers als Kilian Jornet te zien binnenkomen?!

download (1)

UTMB OCC, 53km D+3300

Nu ik het toch over iconische races heb. De UTMB! De 168km is (nog) niet aan mij besteed, maar de 53km van de OCC ga ik graag aan. Geen trail wedstrijd krijgt zoveel aandacht als de UTMB, daar wil ik eens onderdeel van zijn. En de omgeving bij Chamonix is natuurlijk ook niet verkeerd 😉


November:

schoorl

Asics Duinentrail, 35km D+700
Deze trail heb ik nog niet eerder gelopen. Het paste eerder niet in mijn planning vanwege de Hogeveluwe trail in oktober. In 2016 sla ik de Hogeveluwe over en ga ik eens kijken hoe Schoorl bevalt.


Dit komt neer op zo’n 318km met D+18525. Om dit in perspectief te plaatsen, dat is minder dan de Tor des Geants dat de winnaar in iets van 80 uur loopt.
Diep respect voor iedereen die daar onlangs aan deel heeft durven nemen, zoals Marjolein Bil en Thomas Dunckerbeck.

En wat ik in 2016 niet loop schuift door naar 2017. Al heb ik nu al het idee dat het plannen dan niet makkelijker wordt! Met zoveel prachtige trails, kun je eigenlijk geen verkeerde keuzes maken. 

See you on the trails!

Advertenties

4 gedachten over “Voorproefje trailseizoen 2016

  1. Wat een prachtige lijst Nick!
    Ik kwijl bijna bij het zien van de mooie trails die je op gaat pakken. 😜
    Mooi ook dat je het seizoen begint met de 50 km. SallandTrail 👍
    Weet zeker dat je er op tijd bij zult zijn. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s